Villan- ja suolantuoksuinen elämysloma majakkasaaressa

Villan- ja suolantuoksuinen elämysloma majakkasaaressa

Isonkarin majakkasaareen haetaan lammaspaimenia huolehtimaan saareen kesäksi tuotavien lampaiden päivittäisistä tarpeista. Tarjolla on 13 lammaspaimenviikkoa ajalla 26.5.-25.8.2017.

26.1.2017: Kesän 2017 lammaspaimenviikot on jo varattu. Voit ilmoittautua varasijalle haluamillesi viikoille. Jos peruutuksia tulee, täytämme viikot varasijajonosta. Kesän 2018 lammaspaimenviikkojen varaus alkaa tammikuussa 2018. 

 

Lampaat Isossakarissa

Muista Suomen kansallispuistosta tuttuun lammaspaimenkonseptiin voi tutustua Metsähallituksen luontoon.fi-sivuilla. Isossakarissa lammaspaimenviikot tuottaa yrittäjä osana saaren matkailupalveluliiketoimintaa.

Lammaspaimenten tarinoita on julkaistu viime vuosina eri lehdissä ja verkkomedioissa, esim.

 

Mieletön villaterapiamiljöö

Karun kaunis avomeri

Isokari sijaitsee avomeren keskellä, joten villaterapian lisäksi saaressa pääsee nauttimaan rannattomasta horisontista sekä suolaisen meren kuohuista. Pohjanlahden korkeimman majakan, Isonkarin valo syttyy kesäiltojen hämärässäkin ohjaamaan merenkulkua.

180 hehtaaria suuren saaren lehdoista, kedoilta ja kallioilta löytää kokematonkin luonnonharrastaja rutkasti tutkittavaa. Lampaiden paimentamiselta ja luonnonhoitotöiltä jää aikaa rentoutumiseen, valokuvaamiseen, retkeilyyn ja kalasteluun. Kokonaisen viikon aikana ehtii vaikka mitä!

Vaikka Isossakarissa on luotsiasema, kesämökkejä ja vilkasta matkailutoimintaa, saari on silti asumaton. Aika ajoin voi olla niin, että lammaspaimenet ovat ainoat ihmiset saarella.

 

Paimenten tupa

Isonkarin vanha luotsitupa

Paimenet majoittuvat Isonkarin vanhaan luotsitupaan. Vuonna 1858 rakennettu tupa palveli merenkulkua vuoteen 1965 asti, jolloin Isonkarin uusi – sekin nyt jo 50-vuotias – luotsiasema valmistui.

Luotsitupa sijaitsee noin 500 m etäisyydellä Isonkarin majakasta ja lammaslaitumista. Saaren halki kävellen matkan taittaa noin 10 minuutissa.

Vanha luotsitupa on nostalgisen hyvässä kunnossa. Juoksevaa vettä ei ole, mutta juoma- ja käyttövettä tuodaan tuvalle Majakkamestarin talolta kanistereissa. Tiskit hoituvat pihan pesupaikalla. Tuvassa on sähköt.

Luotsituvan pihassa on moderni ja siisti kuivakäymälä. Tunnelmalliseen pihasaunaan pääsee Majakkamestarin talolla. Suojaiselle ja hiekkapohjaiselle uimarannalle on puolestaan muutaman minuutin kalliohyppely.

 

Lammaspaimenten tehtävät

Lampaat laiduntavat Isonkarin majakan ympäristössä ja/tai saaren eteläosan kesällä 2016 perustetulla, uudella laitumella. Lammaspaimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu lampaiden laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua.

Paimenten edellytetään tekevän luonnonhoitotöitä saarella. Esimerkiksi laitumen kunnossapitoon liittyy työtä: orjanruusua on poistettava ja aitausten kunnosta on pidettävä huolta. Niitto-, raivaus- ja muihin töihin pääsee kukin taitojensa mukaan.

Aiempaa kokemusta lampaiden hoidosta ei tarvita, vaan Isonkarin majakan henkilökunta perehdyttää paimenet tehtäviinsä.

 

Mitä se maksaa?

Lammaspaimenviikot ovat maksullisia. Lammaspaimenviikon hinta on 600,- (sis. alv 10 %), joka perustuu vanhasta luotsituvasta perittävään vuokraan.

Lammaspaimenen/-paimenten pestistä sovitaan viikon mittaisella lammaspaimensopimuksella, ja kerrallaan paimeneen voi tulla 1-5 henkilöä. Paimenten lukumäärä ei vaikuta paimenviikon hintaan.

Lammaspaimenviikon hinta laskutetaan kokonaisuudessaan viikon varaamisen yhteydessä, ja varaus on voimassa maksun jälkeen. Laskun eräpäivä on 14 vrk varauspäivästä. Mikäli laskua ei makseta eräpäivään mennessä, lammaspaimenviikkovaraus raukeaa.

Lammaspaimenten merikuljetukset Isoonkariin maksavat meno-paluu 50,-/aikuiset, lapset alle 12 v. 25,-. Alku- ja loppukesän kuljetukset tehdään Isonkarin majakan taksivenekalustolla, keskikesän kuljetukset hoituvat risteilyalus m/s Kertulla. Omalla veneellä saapuvilta ei luonnollisestikaan veloiteta merikuljetuksia, mutta satamamaksut tulee maksaa, jos venettä pitää satamassa.

 

Varattavat viikot 2017

Kesän 2017 lammaspaimenviikot on jo varattu. Voit ilmoittautua varasijalle haluamillesi viikoille. Jos peruutuksia tulee, täytämme viikot varasijajonosta. Kesän 2018 lammaspaimenviikkojen varaus alkaa tammikuussa 2018.

– – – – –

Paimenviikko kestää aina perjantaista perjantaihin. Kesän ensimmäinen viikko alkaa perjantaina 26.5.2017 ja kesän viimeinen viikko päättyy perjantaina 25.8.2017. Viikkoja on kesällä 2017 yhteensä 13 kpl.

Viikot ja varaustilanne 26.1.2017: 

 1. 26.5.–2.6.2017 – varattu
 2. 2.–9.6. – varattu
 3. 9.–16.6. – varattu
 4. 16.–22.6. (lyhyempi, alennushintainen viikko, alehinta 450,-) – varattu
 5. 22.–30.6. (pitkä, juhannuksen sisältävä viikko, hinta 650,-) – varattu
 6. 30.6.–7.7. – varattu
 7. 7.–14.7. – varattu
 8. 14.–21.7. – varattu
 9. 21.–28.7. – varattu
 10. 28.7.–4.8. – varattu
 11. 4.–11.8. – varattu
 12. 11.–18.8. – varattu
 13. 18.–25.8. – varattu

Viikoille 1-2 ja 12-13 voi ottaa mukaan lemmikkieläimiä.

 

Tiedustelut ja varaukset

info@isokari.fi, p. 040 1866 350

 

Ps.

Villan- ja suolantuoksuiselle elämyslomalle pääsee myös siten, että majoittuu Isonkarin kesähotelliin yhdeksi tai useammaksi yöksi. Lampaita pääsee kyllä rapsuttamaan, vaikka ei olisikaan varsinainen lammaspaimen.