Isonkarin satama

Vilkas vierassatama

Isonkarin satama sijaitsee saaren itärannalla ja sitä suojaa kookas aallonmurtaja. Laituripaikkoja on satama-altaan kahdessa laiturissa yhteensä noin 12. Satama on maksullinen. Laituripaikkoja ei voi varata etukäteen.

Satama-altaassa on kaksi laituria: iso betonilaituri (pohjoisen puoleinen, iso laituri) ja pienempi, kelluva ponttoonilaituri (etelän puoleinen, pikkulaituri). Molemmat laiturit on varattu vierasveneitä varten – noudatathan silti kiinnittymiskieltomerkintöjä:

  • Ison laiturin ulkosyrjä (pohjoispuoli) on osin varattu M/S Kertulle
  • Ison laiturin tyvi (satama-altaan sisä- eli eteläpuoli) on varattu saaren henkilökunnan veneitä varten

Laitureihin kiinnitytään kylkikiinnityksellä. Ison laiturin ympärillä syväys on joka kohdassa väh. 3 m, pikkulaiturin tyvessä syväys on satama-altaan pienin, matalan veden aikaan noin 1,5 m. Laitureilla ei ole sähköä eikä sitä ole sinne saatavissa edes lisämaksusta.

Satamatoimistona toimii kesäkahvila, joka on avoinna keskikesällä päivittäin noin klo 8.30-19. Kahvilalta saat herkkujen ja huurteisen lisäksi parhaat vinkit saaressa retkeilyyn sekä tärpit liittyen saaren flooraan ja faunaan.

 

Isonkarin satama on maksullinen

Isonkarin satamamaksu 2018 on 10 euroa / 15 euroa (vrk). Maksu maksetaan satamatoimistonakin toimivaan kahvilaan joko käteisellä tai kortilla. Kahvilasta annetaan ”ranneke”, joka tulee kiinnittää näkyvälle paikalle veneen kaiteeseen maksetun satamamaksun merkiksi.

Kahvilan aukioloaikojen ulkopuolella maksut käydään keräämässä laiturilta.

Satamamaksuun sisältyy turvallinen laituripaikka aallonmurtajan suojassa sekä kuivakäymälän ja grillauspaikan käyttöoikeus. Maksu ei sisällä sähköä, vesi- eikä jätehuoltoa.

Saunaan pääsee majakan luona: Oman saunavuoron voi varata Majakkamestarin pihasaunasta, varaukset kesäkahvilasta tai puhelimitse p. 0440 998 299. Saunavuoron hinta 30,-/h.

 

Huomioitavaa / sataman sääntöjä

Emme valitettavasti pysty aina vastaamaan puhelintiedusteluihin satamapaikkojen riittävyydestä. Vaikka juuri puhelinsoiton aikaan satamassa olisi tilaa, vähän matkan päässä voi olla kokonainen eskaaderi veneitä matkalla Isoonkariin. Laituripaikkaa puhelimitse tiedusteleville vastataan aina, että jos suoraan laituriin ei pääse kiinnittymään, jonkun toisen veneen kylkeen on sallittua kiinnittyä. Keskeltä avomerta ei kenenkään tarvitse lähteä pois, vaikka ei pääsisikään kiinnittymään suoraan laituriin!

Isonkarin tapoihin kuuluu

  • kiinnittää veneet laituriin niin, että veneiden väliin jää mahdollisimman vähän tyhjää tilaa, ja
  • laittaa lepuuttajat merenkin puolelle.

Selkämeren kansallispuistossa ja täten Isossakarissakin noudatetaan roskattoman retkeilyn käytäntöjä. Tämä koskee myös satamaa. Saarella ei ole lainkaan matkailijoiden käyttöön tarkoitettuja roskasäiliöitä. Viethän siis itse roskasi pois! Lähimmät jätepisteet ovat Uudessakaupungissa: Pakkahuoneella ja Lepäisillä.

Ison laiturin tyvi on varattu henkilökunnan omille veneille. Kiinnittymiskieltoalue on merkitty kylttien lisäksi punakeltaisella raidoituksella.

Satama-altaassa, lähellä aallonmurtajan kaarretta on kivi. Kiven paikkaa merkitsevä, merikorteissa näkyvä viitta ei valitettavasti ole aina paikallaan.

Luotsiaseman laituriin (erillinen satama-allas luotsiaseman edessä) kiinnittyminen on ehdottomasti kiellettyä.

Aallonmurtajassa on yksi Suomen suurimmista riskiläkolonioista. Kulku aallonmurtajalle on kielletty.

 

Yhteystiedot

Puhelinnumero saareen: 0440 998 299

Isonkarin matkailupalvelut, M/S Kertun risteilyaikataulu yms.: p. 040 1866 350, info@isokari.fi

 

Ps.

Katso miltä Isonkarin satama näyttää www.selkameri.fi-palvelun panoraamassa! Linkki avautuu uuteen ikkunaan/välilehteen.