Iltaristeily Isokari 185 vuotta 13.7.

Iltaristeily Isokari 185 vuotta 13.7.

Iltaristeily Isoonkariin 185 vuotta täyttävän majakan kunniaksi! 

Isonkarin majakka rakennettiin vuonna 1833, ja sen valo sytytettiin ensimmäisen kerran 13.7.1838. Ylimajakanvartijan tehtävää hoiti tuolloin ensimmäinen majakanvartija Adolf Syvelan, sillä ylimajakanvartija Carl August Jerlström oli tilapäisesti hoitamassa Flisöbergin (Ahvenanmaan) luotsipiirin päällysmiehen virkaa. Syvelan kantoi vastuun työstä: valo saatiiin yhteensä yhdeksään hamppuöljylamppuun heijastimineen, ja kiinteä valkoinen valo saatiin näyttämään kaakosta lännen kautta koilliseen.

Nyt Isonkarin majakassa on vuonna 1872 valmistettu linssistö. Valo linssistöön saadaan sähkövirrasta, ja hämäräkytkinautomatiikka hoitaa valon syttymisen ja sammumisen. Kirkkaimpina kesäöinäkin valo syttyy ohjaamaan liikennettä Selkämereltä mm. Uuteenkaupunkiin. Majakan valoteho on miljoona kandelaa ja valon kantomatka on 19 meripeninkulmaa (35 km). Tervetuloa katsomaan miltä majakka, linssistö ja majakan valo näyttävät nyt vuonna 2018! 

Isonkarin majakan linssistö

Isokari 185 vuotta -iltaristeily 13.7.2018

Risteilylle lähdetään Uudenkaupungin vierassatamasta (klo 18), joka sijaitsee tunnelmallisella kaupunginlahdella kaupungin keskustassa. Lahdella on näyttäviä huvivenesatamia, joiden ohi merimatka hiljalleen alkaa.

Merimatkat taitetaan matkustaja-alus M/S Kertulla. Kertun viihtyisissä ja lämpimissä sisätiloissa on kahvila (täydet anniskeluoikeudet) ja ulkokannella runsaasti tilaa nauttia kesäillasta merellä.

Maisema muuttuu suojaisen sisäsaariston ja karumman rannikkovyöhykkeen kautta lopulta avomereksi, jonka rannattomasta horisontista löytyy ainoastaan Isokari. Matkalla näkyy runsaasti lintuja ja merimerkkejä, ja opastus laivamatkan aikana tutustuttaa saaristoluontoon sekä saariston nähtävyyksiin. Merimatkan kesto on noin 1,5 h.

Isossakarissa

Kesäiltaa vietetään Isossakarissa 3 tunnin verran. Risteilyohjelmaan sisältyy opastettu saarikierros ja vierailu majakassa. Jos ilta on pilvinen ja hämärä, majakan valo syttyy varhain ja sitä pääsee katsomaan ylhäällä majakkatornissa. Paluumatkan koittaessa (klo 22.30) majakka ohjaa Kerttua ihan kuin se on ohjannut laivoja jo 185 vuotta!

Ohjelma

 • Lähtö Uudestakaupungista klo 18: Merimatka Uusikaupunki-Isokari klo 18-19.30
 • Opastettu saarikierros klo 19.30 alkaen ja sisäänpääsy majakkaan klo 22 asti
 • Aikaa retkeilyyn, uintiin ja esim. makkaranpaistoon klo 22.30 asti
 • Lähtö Isostakarista klo 22.30: Merimatka Isokari-Uusikaupunki klo 22.30-24

Majakkamäelle tehdään pieniä nuotioita omatoimista makkaranpaistoa varten (klo 20 alkaen). Risteilyyn ei sisälly ruokailuja, joten omat piknik-eväät ja -viltit kannattaa pakata mukaan!

Huomioitavaa: Isossakarissa liikutaan epätasaisia kallioita ja polkuja pitkin. Pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuminen ei valitettavasti onnistu saaressa. Vauva- ja taaperoikäisiä varten on hyvä ottaa kantoreppu mukaan.

Hinnat

 • Aikuiset 59,-/hlö
 • Lapset 4-12 v 25,-/hlö
  • Alle nelivuotiaat maksutta
 • Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta) 129,-

Hinta sisältää edestakaiset merimatkat Uudestakaupungista Isoonkariin, sekä opastetun saarikierroksen ja sisäänpääsyn majakkaan.

Varaukset ja lisätietoa

 • sähköpostitse info@isokari.fi
 • puhelimitse 040 1866 350