Isokari – Kustavin kruununjalokivi

Kesän 2022 retket Kustavista

Retkipäivät ajalla 5.-28.7.2022: tiistai, keskiviikko ja torstai

  • Lähtö Kustavista (Kivimaa) klo 14.30
  • Isonkarin opastettu kierros saarella ja vierailu majakassa klo 16 alkaen
  • Omaa aikaa retkeillä saarella ja nauttia majakkamaisemista klo 19 asti
  • Lähtö Isostakarista klo 19
  • Saapuminen Kustaviin noin klo 20.00

Retken hinta on 80 € / aikuinen ja 40 €/ lapsi (4 – 12v) sisältäen

  • edestakaiset merimatkat Kustavista Isoonkariin
  • opastetun saarikierroksen Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan
  • retkieväät: tuhti eväsleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi. (Ilmoitathan mahdolliset ruokavaliot hyvissä ajoin!)

Varaa paikkasi Merikaupasta!

”Kustavin kruununjalokivi” -retken kulku

Veneretkelle lähdetään Kivimaan laiturista klo 14.30.

Alus Kustaviin
Yhteysalukseen, Targa 33, mahtuu 12 matkustajaa.

Maisema muuttuu suojaisen sisäsaariston ja karumman rannikkovyöhykkeen kautta lopulta avomereksi, jonka rannattomasta horisontista löytyy ainoastaan Isokari. Merimatkan kesto on noin 60 minuuttia.

Perillä Isossakarissa: Klo 16 alkavalla opastetulla kierroksella tutustutaan saaren luontoon, historiaan sekä itse majakkaan. Kierroksen jälkeen syödään eväät: Retkieväät voi nauttia paikan päällä Isonkarin kasarmiravintolassa tai ne voi ottaa sieltä mukaan. Opastus, sisäänpääsy majakkaan ja eväspaketti sisältyvät retken hintaan.

Aikaa nauttia olosta saarella on noin 3 tuntia. Yhteisen retkiohjelman (opastettu kierros, halutessasi myös yhteinen eväshetki) lisäksi ehdit vaikka rapsuttaa lampaita, pulahtaa uimaan ja nauttia pullakahvit idyllisellä kesäterassilla.

Paluumatkalle lähdetään klo 19, ja takaisin Manner-Kustavissa ollaan noin klo 20.

Kustavi on saaristomme kuningaskunta ja Isokari on sen kruununjalokivi

Isokari kuuluu Kustavin Kaurissalon kylään, ja saari on ollut vanhastaan Kaurissalon Itätalon laidun- ja heinäntekosaari. Isonkarin ensimmäiset asukkaat olivat Itätalosta saareen määrättyjä renkejä, joiden tehtävä oli hoitaa karjaa sekä tarvittaessa luotsata laivoja.

Tammikuussa 1805 allekirjoitettiin Tukholmassa sopimus, jolla kruunu vuokrasi Isonkarin maat ja vesialueet Itätalon isännältä Michel Östermanilta luotsilaitoksen käyttöön. Vuokrasopimus tehtiin ikuisiksi ajoiksi tai niin pitkäksi aikaa kuin kruunu katsoi tarvitsevansa saarta.

Kesällä 2020 kruunusta on tullut satakaksivuotias Suomi, ja luotsaustoimintaa hoitaa Finnpilot Pilotage Oy. Isokari kuuluu osin Selkämeren kansallispuistoon, ja saaren arvokkaita perinnemaisemia – ketoja, niittyjä ja hakamaita – ennallistetaan talkoilla. Meri tuo hyvinvoinnin isokarilaisille tänäkin päivänä, mutta nyt vapaa-ajanvieton ja matkailupalveluiden muodossa.

Tervetuloa paikan päälle Isoonkariin kuulemaan lisää menneestä sekä nauttimaan nykyhetkestä! Kaikille avoimia veneretkiä Manner-Kustavista Isoonkariin tehdään heinäkuussa, lisäksi tilauksesta koko avovesikauden ajan. Isoonkariin on hyvät yhteydet myös Uudestakaupungista.

Yhteisen retkiohjelman lisäksi ehdit vaikka rapsuttaa lampaita, pulahtaa uimaan ja nauttia pullakahvit idyllisellä kesäterassillamme.

Retken varaus- ja maksuehdot

Paikka retkelle tulee varata ennakkoon. Retki maksetaan retkipäivänä Isossakarissa: maksutavat käteinen, yleisimmät maksukortit sekä lahjakortti.

Kova tuuli estää liikennöinnin Isoonkariin. Retken tuuliraja on noin 10 m/s tuulen suunnasta riippuen. Jos retki joudutaan perumaan sääolosuhteiden vuoksi, asiasta ilmoitetaan paikan varanneille retkeä edeltävänä päivänä. Ylivoimaisen sään sattuessa retkeä ei veloiteta eikä sen peruuntumisesta makseta korvauksia.

Varauksen voi perua kuluitta 7 vrk ennen matkaa. Jos varaus perutaan, kun retkeen on viikko tai vähemmän, tai jos varaus jätetään kokonaan lunastamatta, varatut paikat laskutetaan täysimääräisenä. Tutustuthan varaus- ja maksuehtoihimme ennen varauksen tekoa. 

Tiedustelut, tarjouspyynnöt, palaute ja tapahtumakalenterivinkit sähköpostitse os. info@isokari.fi tai puhelimitse p. 0401866350.