Isokari – Kustavin kruununjalokivi

Kustavi on saaristomme kuningaskunta, ja Isokari on Kustavin kruununjalokivi. 

Isokari kuuluu Kustavin Kaurissalon kylään, ja saari on ollut vanhastaan Kaurissalon Itätalon laidun- ja heinäntekosaari. Isonkarin ensimmäiset asukkaat olivat Itätalosta saareen määrättyjä renkejä, joiden tehtävä oli hoitaa karjaa sekä tarvittaessa luotsata laivoja.

Tammikuussa 1805 allekirjoitettiin Tukholmassa sopimus, jolla kruunu vuokrasi Isonkarin maat ja vesialueet Itätalon isännältä Michel Östermanilta luotsilaitoksen käyttöön. Vuokrasopimus tehtiin ikuisiksi ajoiksi tai niin pitkäksi aikaa kuin kruunu katsoi tarvitsevansa saarta.

Kesällä 2020 kruunusta on tullut satakaksivuotias Suomi, ja luotsaustoimintaa hoitaa Finnpilot Pilotage Oy. Isokari kuuluu osin Selkämeren kansallispuistoon, ja saaren arvokkaita perinnemaisemia – ketoja, niittyjä ja hakamaita – ennallistetaan talkoilla. Meri tuo hyvinvoinnin isokarilaisille tänäkin päivänä, mutta nyt vapaa-ajanvieton ja matkailupalveluiden muodossa.

Tervetuloa paikan päälle Isoonkariin kuulemaan lisää menneestä sekä nauttimaan nykyhetkestä! Kaikille avoimia veneretkiä Manner-Kustavista Isoonkariin tehdään heinäkuussa, lisäksi tilauksesta koko avovesikauden ajan. Isoonkariin on hyvät yhteydet myös Uudestakaupungista.

”Kustavin kruununjalokivi” -retken kulku

Veneretki Manner-Kustavista Isoonkariin tehdään 10-paikkaisella, katetulla veneellä. Retkelle lähdetään Kivimaan laiturista klo 15. Maisema muuttuu suojaisen sisäsaariston ja karumman rannikkovyöhykkeen kautta lopulta avomereksi, jonka rannattomasta horisontista löytyy ainoastaan Isokari. Vauhdikkaan merimatkan kesto on noin 40 minuuttia.

Perillä Isossakarissa: Klo 16 alkavalla opastetulla kierroksella tutustutaan saaren luontoon, historiaan sekä itse majakkaan (*). Kierroksen jälkeen syödään eväät: Retkieväät voi nauttia paikan päällä Isonkarin kasarmiravintolassa, tai ne voi ottaa sieltä mukaan. Opastus, sisäänpääsy majakkaan ja eväspaketti sisältyvät retken hintaan.

Aikaa nauttia olosta saarella on noin 3,5 tuntia. Yhteisen retkiohjelman (opastettu kierros, halutessasi myös yhteinen eväshetki) lisäksi ehdit vaikka rapsuttaa lampaita, pulahtaa uimaan ja nauttia pullakahvit idyllisellä kesäterassilla.

Paluumatkalle lähdetään klo 19.30, ja takaisin Manner-Kustavissa ollaan klo 20.30 mennessä.

Kesän 2020 retket Kustavista

Retkipäivät ajalla 13.-29.7.2020: maanantai, tiistai ja keskiviikko

  • Lähtö Kustavista (Kivimaa) klo 15
  • Isonkarin opastettu kierros saarella ja vierailu majakassa (*) klo 16 alkaen
  • Omaa aikaa retkeillä saarella ja nauttia majakkamaisemista klo 19.30 asti
  • Lähtö Isostakarista klo 19.30
  • Saapuminen Kustaviin klo 20.30 mennessä

Retken hinta on 65 € / hlö sisältäen

  • edestakaiset merimatkat Kustavista Isoonkariin
  • opastetun saarikierroksen Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan (*)
  • retkieväät: tuhti kylmäsavulohiruisleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi

Mukaan retkelle mahtuu kerrallaan maks. 10 majakkamatkailijaa, ja retken hinta (65 €) on sama kaikille.

Yhteisen retkiohjelman lisäksi ehdit vaikka rapsuttaa lampaita, pulahtaa uimaan ja nauttia pullakahvit idyllisellä kesäterassillamme.

Retken varaus- ja maksuehdot

Paikka retkelle tulee varata ennakkoon. Retki maksetaan retkipäivänä Isossakarissa: maksutavat käteinen, yleisimmät maksukortit sekä lahjakortti.

Kova tuuli estää liikennöinnin Isoonkariin. Retken tuuliraja on noin 15 m/s tuulen suunnasta riippuen. Jos retki joudutaan perumaan sääolosuhteiden vuoksi, asiasta ilmoitetaan paikan varanneille retkeä edeltävänä päivänä. Ylivoimaisen sään sattuessa retkeä ei veloiteta eikä sen peruuntumisesta makseta korvauksia.

Varauksen voi perua kuluitta 7 vrk ennen matkaa. Jos varaus perutaan, kun retkeen on viikko tai vähemmän, tai jos varaus jätetään kokonaan lunastamatta, varatut paikat laskutetaan täysimääräisenä. Tutustuthan varaus- ja maksuehtoihimme ennen varauksen tekoa.

Varaa paikat retkelle

Varaukset myös sähköpostitse os. info@isokari.fi tai puhelimitse p. 040 1866 350.

Nimi (pakollinen)

Sähköpostiosoite (pakollinen)

Puhelinnumero (pakollinen)

Valitse retkipäivä (pakollinen). Valikossa näytetään ne retkipäivät, joilla on vapaita paikkoja.

Lippuja (65 € / hlö), valitse lukumäärä (pakollinen). Hinta sisältää edestakaiset merimatkat, opastetun kierroksen saarella, sisäänpääsyn majakkaan ja retkieväät.

Retken hintaan sisältyy eväspaketti, jossa on tuhti kylmäsavulohiruisleipä, kahvia/teetä/mehua ja lähdevettä.
Ilmoita tässä mahdolliset erikoisruokavaliot, jotka toivot huomioitavan. Kerro myös kuinka montaa henkilöä erikoisruokavalio koskee.

Olen tutustunut retken varaus- ja maksuehtoihin ja hyväksyn ne: (pakollinen)
Hyväksyn ehdotEn hyväksy ehtoja

Olen kiinnostunut Isonkarin majakkasaaren luonnosta ja matkailumahdollisuuksista, ja haluan vastaanottaa Sektoriloisto oy:n sähköpostitse lähetettävän saarikirjeen 2-3 krt vuodessa.
SähköpostitseEn halua viestejä

Jäljennä merkkijono ja varmista, että et ole roskapostirobotti (pakollinen)
captcha