Isokari – Kustavin kruununjalokivi

Kesän 2024 retket Kustavin Lootholmasta

Kesäkuussa 28. ja 29. päivä. Heinäkuussa keskiviikko, perjantai ja lauantai (5. ja 6.7. ei risteilyä). Elokuussa 3.-17.8. retkelle pääsee keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Retken hinta on 85 € / aikuinen ja 42 €/ lapsi (4 – 12v) sisältäen

  • edestakaiset merimatkat Kustavista Isoonkariin
  • opastetun saarikierroksen Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan
  • retkieväät: tuhti eväsleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi. (Ilmoitathan mahdolliset ruokavaliot hyvissä ajoin!)

Varaa paikkasi Merikaupasta!

”Kustavin kruununjalokivi” -retken kulku

Veneretkelle lähdetään Kustavin Lootholmasta, Kuninkaantie 193.

Alus Kustaviin
Yhteysalukseen, Targa 33, mahtuu 12 matkustajaa.

Maisema muuttuu suojaisen sisäsaariston ja karumman rannikkovyöhykkeen kautta lopulta avomereksi, jonka rannattomasta horisontista löytyy ainoastaan Isokari. Merimatkan kesto on noin 45 minuuttia.

Perillä osallistutaan opastetulle kierrokselle ja tutustutaan saaren luontoon, historiaan sekä itse majakkaan. Kierroksen jälkeen syödään eväät. Retkieväät voi nauttia paikan päällä Isonkarin kasarmiravintolassa tai ne voi ottaa sieltä mukaan.

Aikaa nauttia olosta saarella on noin 4 tuntia. Yhteisen retkiohjelman (opastettu kierros, halutessasi myös yhteinen eväshetki) lisäksi ehdit vaikka rapsuttaa lampaita, pulahtaa uimaan ja nauttia pullakahvit idyllisellä kesäterassilla.

Kustavi on saaristomme kuningaskunta ja Isokari on sen kruununjalokivi

Isokari kuuluu Kustavin Kaurissalon kylään, ja saari on ollut vanhastaan Kaurissalon Itätalon laidun- ja heinäntekosaari. Isonkarin ensimmäiset asukkaat olivat Itätalosta saareen määrättyjä renkejä, joiden tehtävä oli hoitaa karjaa sekä tarvittaessa luotsata laivoja.

Tammikuussa 1805 allekirjoitettiin Tukholmassa sopimus, jolla kruunu vuokrasi Isonkarin maat ja vesialueet Itätalon isännältä Michel Östermanilta luotsilaitoksen käyttöön. Vuokrasopimus tehtiin ikuisiksi ajoiksi tai niin pitkäksi aikaa kuin kruunu katsoi tarvitsevansa saarta.

Kesällä 2020 kruunusta on tullut satakaksivuotias Suomi, ja luotsaustoimintaa hoitaa Finnpilot Pilotage Oy. Isokari kuuluu osin Selkämeren kansallispuistoon, ja saaren arvokkaita perinnemaisemia – ketoja, niittyjä ja hakamaita – ennallistetaan talkoilla. Meri tuo hyvinvoinnin isokarilaisille tänäkin päivänä, mutta nyt vapaa-ajanvieton ja matkailupalveluiden muodossa.

Tervetuloa paikan päälle Isoonkariin kuulemaan lisää menneestä sekä nauttimaan nykyhetkestä! Kaikille avoimia veneretkiä Kustavin Lootholmasta Isoonkariin tehdään heinäkuussa, lisäksi tilauksesta koko avovesikauden ajan. Isoonkariin on hyvät yhteydet myös Uudestakaupungista.

Yhteisen retkiohjelman lisäksi ehdit vaikka rapsuttaa lampaita, pulahtaa uimaan ja nauttia pullakahvit idyllisellä kesäterassillamme.

Retken varaus- ja maksuehdot

Paikka retkelle tulee varata ennakkoon. Retki maksetaan retkipäivänä Isossakarissa: maksutavat käteinen, yleisimmät maksukortit sekä lahjakortti.

Kova tuuli voi estää liikennöinnin Isoonkariin. Retken tuuliraja on noin 12 m/s tuulen suunnasta riippuen. Jos retki joudutaan perumaan sääolosuhteiden vuoksi, asiasta ilmoitetaan paikan varanneille retkeä edeltävänä päivänä. Ylivoimaisen sään sattuessa retkeä ei veloiteta eikä sen peruuntumisesta makseta korvauksia.

Varauksen voi perua kuluitta 7 vrk ennen matkaa. Jos varaus perutaan, kun retkeen on viikko tai vähemmän, tai jos varaus jätetään kokonaan lunastamatta, varatut paikat laskutetaan täysimääräisenä. Tutustuthan varaus- ja maksuehtoihimme ennen varauksen tekoa. 

Tiedustelut, tarjouspyynnöt, palaute ja tapahtumakalenterivinkit sähköpostitse os. info@isokari.fi tai puhelimitse p. 0401866350.