Isokari Lighthouse

Veneretket Kustavista Isoonkariin heinäkuussa

Majakkamatkalle Kustavista! Yhteys Manner-Kustavista Isoonkariin avautuu taas.

Isokari kuuluu Kustavin Kaurissalon kylään, ja saari on ollut vanhastaan Kaurissalon Itätalon laidun- ja heinäntekosaari. Isonkarin ensimmäiset asukkaat olivat Itätalosta saareen määrättyjä renkejä, joiden tehtävä oli hoitaa karjaa sekä tarvittaessa luotsata laivoja. Kirkonkirjoissa ensimmäinen maininta Isonkarin asukkaista on vuodelta 1811, jolloin luotsi Matts Engströmin perhe asettui saarelle. Kalastajia ja hylkeenpyytäjiä tiedetään kuitenkin olleen saarella jo 1500-luvulta.

Tammikuussa 1805 allekirjoitettiin Tukholmassa sopimus, jolla kruunu vuokrasi Isonkarin maat ja vesialueet Itätalon isännältä Michel Östermanilta luotsilaitoksen käyttöön. Vuokrasopimus tehtiin ikuisiksi ajoiksi tai niin pitkäksi aikaa kuin kruunu katsoi tarvitsevansa saarta.

Loistot: Isokari

Vuonna 2019 kruunusta on tullut satayksivuotias Suomi, ja luotsaustoimintaa hoitaa Finnpilot Pilotage Oy. Isokari kuuluu osin Selkämeren kansallispuistoon, ja saaren arvokkaita perinnemaisemia – ketoja, niittyjä ja hakamaita – ennallistetaan talkoilla, joita organisoivat Metsähallitus ja WWF Suomi. Meri tuo hyvinvoinnin isokarilaisille tänäkin päivänä, mutta nyt vapaa-ajanvieton ja matkailupalveluiden muodossa.

Tervetuloa Isoonkariin kuulemaan lisää menneestä sekä nauttimaan nykyhetkestä! Veneretkiä Kustavista Isoonkariin tehdään heinäkuussa, lisäksi tilauksesta koko avovesikauden ajan. Isoonkariin on hyvät yhteydet myös Uudestakaupungista.

 

Veneretket Kustavista Isoonkariin heinäkuussa

Retkelle lähdetään Kivimaan laiturista. Maisema muuttuu suojaisen sisäsaariston ja karumman rannikkovyöhykkeen kautta lopulta avomereksi, jonka rannattomasta horisontista löytyy ainoastaan Isokari. Vauhdikkaan merimatkan kesto on noin 45 minuuttia.

Perillä Isossakarissa ryhmä lähtee satamasta opastetulle kierrokselle. Kierroksella tutustutaan saaren historiaan, luontoon, sekä itse majakkaan. Majakka on edelleen toiminnassa oleva merenkulun turvalaite, ja sisäänpääsy majakkaan tapahtuu ohjatusti. Opastus ja sisäänpääsy majakkaan sisältyvät retken hintaan.

Retken hintaan sisältyy myös eväspaketti (sis. kylmäsavulohiruisleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi). Eväät voi nauttia Isonkarin kasarmiravintolassa, tai ne voi ottaa ravintolasta mukaan.

Aikaa nauttia olosta saarella on yht. noin 3,5 tuntia. Yhteisen retkiohjelman (opastettu kierros, halutessasi myös eväshetki) lisäksi ehdit vaikka rapsuttaa lampaita, pulahtaa uimaan ja nauttia pullakahvit idyllisellä kesäterassilla! Komean majakan lisäksi saaren kasvistossa, linnustossa, arkkitehtuurissa sekä laivaliikenteessä saaren edustalla on paljon ihmeteltävää.

Kesäkahvila ja terassi

 

Aikataulu ja hinnat

Retkipäivät ajalla 8.-24.7.2019: maanantai, tiistai ja keskiviikko

Isonkarin veneretket on suunniteltu niin, että voitte saman päivän aikana käydä muissakin kustavilaisissa vierailukohteissa näiden aukioloaikojen puitteissa. Retkien aikataulu on:

  • Lähtö Kustavista (Kivimaa) klo 15
  • Isonkarin opastettu saarikierros ja vierailu majakassa klo 16 alkaen
  • Omaa aikaa retkeillä saarella ja nauttia majakkamaisemista klo 19.30 asti
  • Lähtö Isostakarista klo 19.30
  • Saapuminen Kustaviin viim. klo 20.30

Retken hinta on 65,-/hlö sisältäen

  • edestakaiset merimatkat Kustavista Isoonkariin
  • opastetun saarikierroksen ja sisäänpääsyn majakkaan
  • eväät: kylmäsavulohiruisleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi

 

Retken varaus-, maksu- ja peruutusehdot

Paikka retkelle tulee varata ennakkoon. Retki maksetaan matkapäivänä Isossakarissa: maksutavat käteinen, yleisimmät maksukortit sekä lahjakortti.

Retkillä on säävaraus: tuuliraja Isonkarin veneretkelle on noin 10-15 m/s tuulen suunnasta riippuen. Täysin ylivoimaisella säällä retki peruuntuu, jolloin sitä ei veloiteta eikä sen peruuntumisesta makseta korvauksia.

Varauksen voi perua kuluitta 14 vrk ennen matkaa. Jos varaus perutaan, kun retkeen on alle kaksi viikkoa, mutta vielä yli viikko, varauksesta laskutetaan 50 %. Jos varaus perutaan, kun retkeen on viikko tai vähemmän, tai jos varaus jätetään kokonaan lunastamatta, varatut retkipaikat laskutetaan täysimääräisenä.

 

Lisätietoa ja varaukset

Paikkavaraukset retkille sähköpostitse (info@isokari.fi) ja puhelimitse, p. 040 1866 350. Online-lippuvarausjärjestelmämme avautuu joulukuun 2018 alussa.

Ryhmä- ja tilausretkien osalta pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostitse (info@isokari.fi) tai puhelimitse, p. 040 1866 350. Voitte lähettää tarjouspyynnön myös verkkosivujemme kautta. Isonkarin retkiä Kustavista voidaan tehdä koko avovesikauden ajan.

Tervetuloa!