Isokari Lighthouse

Veneretket Kustavista Isoonkariin heinäkuussa

Pikaveneellä majakalle! Yhteys Manner-Kustavista Isoonkariin on taas auki.

Isokari kuuluu Kustavin Kaurissalon kylään, ja saari on ollut vanhastaan Kaurissalon Itätalon laidun- ja heinäntekosaari. Isonkarin ensimmäiset asukkaat olivat Itätalosta saareen määrättyjä renkejä, joiden tehtävä oli hoitaa karjaa sekä tarvittaessa luotsata laivoja. Kirkonkirjoissa ensimmäinen maininta Isonkarin asukkaista on vuodelta 1811, jolloin luotsi Matts Engströmin perhe asettui saarelle. Kalastajia ja hylkeenpyytäjiä tiedetään kuitenkin olleen saarella jo 1500-luvulta.

Tammikuussa 1805 allekirjoitettiin Tukholmassa sopimus, jolla kruunu vuokrasi Isonkarin maat ja vesialueet Itätalon isännältä Michel Östermanilta luotsilaitoksen käyttöön. Vuokrasopimus tehtiin ikuisiksi ajoiksi tai niin pitkäksi aikaa kuin kruunu katsoi tarvitsevansa saarta.

Vuonna 2018 kruunusta on tullut satavuotias Suomi, ja luotsaustoimintaa hoitaa Finnpilot Pilotage Oy. Isokari kuuluu osin Selkämeren kansallispuistoon, ja saaren arvokkaita perinnemaisemia – ketoja, niittyjä ja hakamaita – ennallistetaan talkoilla, joita organisoivat Metsähallitus ja WWF Suomi. Meri tuo hyvinvoinnin isokarilaisille tänäkin päivänä, mutta nyt vapaa-ajanvieton ja matkailupalveluiden muodossa.

Tervetuloa Isoonkariin kuulemaan lisää menneestä sekä nauttimaan nykyhetkestä! Veneretkiä Kustavista Isoonkariin tehdään nyt vuosien tauon jälkeen: Heinäkuussa, lisäksi tilauksesta koko avovesikauden ajan.

 

Veneretket Kustavista Isoonkariin heinäkuussa

Retkelle lähdetään Kivimaan laiturista. Merimatkat taitetaan vauhdikkaalla rib-veneellä, jossa on lämpimät haalarit kullekin matkustajalle. 

Mukavan matkanteon takeeksi voitte ottaa lämpimät ja roiskeilta suojaavat vaatteet merimatkalle. Nämä vaatteet voi jättää veneeseen siksi aikaa kun olette Isossakarissa.

Maisema muuttuu suojaisen sisäsaariston ja karumman rannikkovyöhykkeen kautta lopulta avomereksi, jonka rannattomasta horisontista löytyy ainoastaan Isokari. Merimatkan kesto on noin 45 minuuttia.

Perillä Isossakarissa ryhmä lähtee satamasta opastetulle kierrokselle. Kierroksella tutustutaan saaren historiaan, luontoon, sekä itse majakkaan. Majakka on edelleen toiminnassa oleva merenkulun turvalaite, ja sisäänpääsy majakkaan tapahtuu ohjatusti. Opastus ja sisäänpääsy majakkaan sisältyvät retken hintaan.

Retken hintaan sisältyy myös eväspaketti (sis. kylmäsavulohiruisleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi). Eväät saa mukaan majakalta, missä ne voi huonon sään sattuessa myös nauttia.

Aikaa nauttia olosta saarella on yht. noin 3,5 tuntia. Komean majakan lisäksi saaren kasvistossa, linnustossa, arkkitehtuurissa sekä laivaliikenteessä saaren edustalla on paljon ihmeteltävää! Idylliseltä hiekkarannalta pääsee halutessaan uimaan, ja viihtyisällä kesäterassillakin ehtii viivähtämään hetken ennen lähtöä paluumatkalle.

Tervetuloa! 

 

Aikataulu ja hinnat

Retkipäivät ajalla 11.-27.7.2018: keskiviikko, torstai ja perjantai

Isonkarin veneretket on suunniteltu niin, että voitte saman päivän aikana käydä muissakin kustavilaisissa vierailukohteissa näiden aukioloaikojen puitteissa. Retkien aikataulu on:

  • Lähtö Kustavista (Kivimaa) klo 15
  • Isonkarin opastettu saarikierros ja vierailu majakassa klo 16 alkaen
  • Omaa aikaa retkeillä saarella ja nauttia majakkamaisemista klo 19.30 asti
  • Lähtö Isostakarista klo 19.30
  • Saapuminen Kustaviin viim. klo 20.30

Retken hinta on 65,-/hlö sisältäen

  • edestakaiset merimatkat Kustavista Isoonkariin
  • opastetun saarikierroksen ja sisäänpääsyn majakkaan
  • eväät: kylmäsavulohiruisleipä, kahvi/tee/mehu ja lähdevesi

Huomioitavaa: Retket Kustavista Isoonkariin tehdään vauhdikkaalla rib-veneellä. Alle kouluikäisten ja seniorimatkustajien majakkamatkojen lähtöpaikaksi suosittelemme Uuttakaupunkia, mistä risteillään Isoonkariin mukavasti M/S Kertulla.

Lisätietoja: Veneretkien maksimiosallistujamäärä on 12 henkilöä. Ryhmä- ja tilausretkien osalta pyydämme ottamaan yhteyttä matkavaraamoomme, yhteystiedot info@isokari.fi ja p. 040 1866 350. Isonkarin retkiä Kustavista voidaan tehdä koko avovesikauden ajan.

 

Lisätietoa ja varaukset

Kustavin tilausajoja koskien palvelemme 27.7. alkaen sähköpostitse (info@isokari.fi) ja puhelimitse, p. 040 1866 350.

Tervetuloa!