Riskilät Isonkarin satamassa

Linturetket Seksmiilarin saaristoon ja Isoonkariin

Riskilöitä, ruokkeja, 

haahkoja, alleja, hanhia ja koskeloita,

merikotkia ja -kihuja,

sekä kevään pieniä muuttajia

Tervetuloa linturetkelle Seksmiilarin saaristoon ja Isonkarin majakkasaareen!

  • lauantaina 28.4.2018
  • lauantaina 19.5.2018

Seksmiilarin saaristo on edustava näyte eteläisen Selkämeren luonnosta. Linnustoon kuuluu useita harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Pääosa alueesta on ulkosaaristoa ja merivyöhykkeen pienten saarten ja luotojen leimaamaa saaristoa.

Seksmiilari on Lounais-Suomen merkittävimpiä merilintujen lisääntymisalueita. Monimuotoinen ulkosaaristo tunnetaan erittäin tiheästä lintukannastaan. Lajistoon kuuluu tyypillisten merilintujen ohella uhanalaisia ja harvinaisia lajeja kuten merihanhi, ruokki, merikihu ja räyskä.

Tunnetuin Seksmiilarin saarista on ulkomeren partaalla sijaitseva Isonkarin majakkasaari. Saaren eteläosasta löytyy reheviä tuomi- ja pihlajavaltaisia kosteita notkelmia sekä kivilohkareitten pirstomaa avomaastoa. Karummassa pohjoisosassa on männikköä. Saaren keskiosassa on pienehkö ruovikon reunustama kluuvijärvi. Etelä- ja itärannat ovat matalia kivikko- ja levärantoja tai runsaasti tyrniä kasvavia rantoja. Länsi- ja pohjoisrannat ovat kallioisia ja paljaita.

Isonkarin vaihtelevia biotooppeja kuvastaa monipuolinen pesimälinnusto. Tyypillisten mereisten lajien kuten haahkan, pilkkasiiven ja karikukon lisäksi alueella pesii merikihu, ristisorsa, sarvipöllö, tuulihaukka, kultarinta, puukiipijä, pikkulepinkäinen ja kirjokerttu, jonka pohjoisin pesäpaikka maassamme on ilmeisesti juuri Isokari.

Isonkarin satamassa on yksi Suomen suurimmista riskiläkolonioista. Satama on kenties Suomen mukavin paikka valokuvata riskilöitä: itse jakkaralla istuen, linnut aallonmurtajan kivillä ja vedessä vain muutaman metrin päässä!

Lintuharrastaja ja retkien opas Juhani Salmi on retkeillyt paljon Isossakarissa ja valokuvannut lintuja sekä maisemia. Salmen verkkosivuilla on hyviä kuvia saaren linnustosta, ks. https://kovavalo.kuvat.fi/kuvat/Isokari/

 

Linturetket 28.4. ja 19.5.

  • lähtö Uudestakaupungista klo 9,
  • lähtö paluumatkalle Isostakarista klo 16.30, paluu Uuteenkaupunkiin noin klo 18.

Linturetkemme alkaa Uudenkaupungin vierassatamasta. Merimatkan aikana näemme merimetsojen kolonisoimia saaria, linjataulujen päälle rakennettuja sääksenpesiä ja kuinka saaristomaisema muuttuu suojaisesta sisäsaaristosta rannattomaksi ulkomereksi. M/S Kerttu kiertää Keskikallion luodon, jolla on mukavankokoinen ruokkikolonia.

Linturetkellä, Urpoisten merimetsokolonia

Linturetkellä, Urpoisten merimetsokolonia

M/S Kertulla on väljät ja lämpimät sisätilat, mutta pukeudu lämpimästi ja tuulta pitävästi sekä varustaudu kiikareilla, niin nautit ja koet enemmän aurinkokannella! Laivalla on kahviopalvelut anniskeluoikeuksin. Merimatka-aika menosuuntaan on n. 2 h 15 min ja paluusuuntaan 1 h 30 min.

Isossakarissa on mahdollisuus retkeillä joko omatoimisesti tai oppaan johdolla entuudestaan vähemmän saarta tuntevien mukana. Retkiaikaa on n. 5 tuntia (sis. lounaan ja vierailun majakassa). Retkioppaana toimii Seksmiilarin ja Isonkarin linnuston ekspertti Juhani Salmi.

Retki soveltuu sekä aloitteleville että kokeneille lintuharrastajille. Aluksessa sekä Isonkarin saaressa on saatavilla runsaasti lajinmäärityskirjallisuutta, ja ystävällinen opas auttaa lajinmäärityksessä.

Ja vielä: Keväistä meripäivää voi lähteä viettämään vaikka ei olisi kovastikaan kiinnostunut linnuista. Lähde rohkeasti mukaan – ulkosaaristo on keväällä kauneimmillaan!

Linturetken hinta:

  • 65,-/aikuinen
  • 35,-/lapsi alle 12 v.

Hinta sisältää merimatkat, lintuoppaan palvelut, pullakahvit menomatkalla, lounaan Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan. Yli 20 hlön ryhmille alennus 10 %.

Tule yksin tai ryhmän kanssa nauttimaan saariston keväästä ja tutustumaan Isonkarin monipuoliseen luontoon!

 

 

Linturetket tilauksesta

Järjestämme kevät-kesällä linturetkiä 10-50 hlön ryhmille tilauksesta. Retkien hinnat alkaen 65,-/hlö. Tiedustelut puhelimitse (p. 040 1866 350) ja sähköpostitse (info@isokari.fi).

Tervetuloa!