Riskilät Isonkarin satamassa

Linturetket Seksmiilarin saaristoon ja Isoonkariin

Riskilöitä, ruokkeja, 

haahkoja, alleja, hanhia ja koskeloita,

merikotkia ja -kihuja,

sekä kevään pieniä muuttajia

Tervetuloa linturetkelle Seksmiilarin saaristoon ja Isonkarin majakkasaareen!

  • sunnuntaina 5.5.2019
  • sunnuntaina 19.5.2019

Seksmiilarin saaristo on edustava näyte eteläisen Selkämeren luonnosta. Linnustoon kuuluu useita harvinaisia ja uhanalaisia lajeja. Pääosa alueesta on ulkosaaristoa ja merivyöhykkeen pienten saarten ja luotojen leimaamaa saaristoa.

Seksmiilari on Lounais-Suomen merkittävimpiä merilintujen lisääntymisalueita. Monimuotoinen ulkosaaristo tunnetaan erittäin tiheästä lintukannastaan. Lajistoon kuuluu tyypillisten merilintujen ohella uhanalaisia ja harvinaisia lajeja kuten merihanhi, ruokki, merikihu ja räyskä.

Tunnetuin Seksmiilarin saarista on ulkomeren partaalla sijaitseva Isonkarin majakkasaari. Saaren eteläosasta löytyy reheviä tuomi- ja pihlajavaltaisia kosteita notkelmia sekä kivilohkareitten pirstomaa avomaastoa. Karummassa pohjoisosassa on männikköä. Saaren keskiosassa on pienehkö ruovikon reunustama kluuvijärvi. Etelä- ja itärannat ovat matalia kivikko- ja levärantoja tai runsaasti tyrniä kasvavia rantoja. Länsi- ja pohjoisrannat ovat kallioisia ja paljaita.

Isonkarin vaihtelevia biotooppeja kuvastaa monipuolinen pesimälinnusto. Tyypillisten mereisten lajien kuten haahkan, pilkkasiiven ja karikukon lisäksi alueella pesii merikihu, ristisorsa, sarvipöllö, tuulihaukka, kultarinta, puukiipijä, pikkulepinkäinen ja kirjokerttu, jonka pohjoisin pesäpaikka maassamme on ilmeisesti juuri Isokari.

Isonkarin satamassa on yksi Suomen suurimmista riskiläkolonioista. Satama on kenties Suomen mukavin paikka valokuvata riskilöitä: itse jakkaralla istuen, linnut aallonmurtajan kivillä ja vedessä vain muutaman metrin päässä!

Lintuharrastaja Juhani Salmi on retkeillyt paljon Isossakarissa ja valokuvannut lintuja sekä maisemia. Salmen verkkosivuilla on hyviä kuvia saaren linnustosta, ks. https://kovavalo.kuvat.fi/kuvat/Isokari/

 

Linturetket 5.5. ja 19.5.

  • lähtö Uudestakaupungista klo 9,
  • lähtö paluumatkalle Isostakarista klo 16.30, paluu Uuteenkaupunkiin noin klo 18.

Linturetkemme alkaa Uudenkaupungin vierassatamasta. Merimatkan aikana näemme merimetsojen kolonisoimia saaria, linjataulujen päälle rakennettuja sääksenpesiä ja kuinka saaristomaisema muuttuu suojaisesta sisäsaaristosta rannattomaksi ulkomereksi. M/S Kerttu kiertää Keskikallion luodon, jolla on mukavankokoinen ruokkikolonia.

Linturetkellä, Urpoisten merimetsokolonia

Linturetkellä, Urpoisten merimetsokolonia

M/S Kertulla on väljät ja lämpimät sisätilat, mutta pukeudu lämpimästi ja tuulta pitävästi, niin nautit ja koet enemmän aurinkokannella! Laivalla on kahviopalvelut anniskeluoikeuksin. Merimatka-aika menosuuntaan on n. 2 h 15 min ja paluusuuntaan 1 h 30 min.

Isossakarissa on mahdollisuus retkeillä joko omatoimisesti tai oppaan johdolla entuudestaan vähemmän saarta tuntevien mukana. Retkiaikaa on n. 5 tuntia (sis. lounaan ja vierailun majakassa). Retkioppaana toimii Seksmiilarin ja Isonkarin linnuston ekspertti N. N.

Retki soveltuu sekä aloitteleville että kokeneille lintuharrastajille. Aluksessa sekä Isonkarin saaressa on saatavilla runsaasti lajinmäärityskirjallisuutta, ja ystävällinen opas auttaa lajinmäärityksessä.

Ja vielä: Keväistä meripäivää voi lähteä viettämään vaikka ei olisi kovastikaan kiinnostunut linnuista. Lähde rohkeasti mukaan – ulkosaaristo on keväällä kauneimmillaan!

Linturetken hinta:

  • 65,-/aikuinen
  • 35,-/lapsi alle 12 v.

Hinta sisältää merimatkat, lintuoppaan palvelut merellä ja maissa, pullakahvit menomatkalla, lounaan Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan.

Lähde mukaan nauttimaan saariston keväästä ja tutustumaan Isonkarin monipuoliseen luontoon sekä linnustoon!

 

Linturetken varaus-, maksu- ja peruutusehdot

Paikka linturetkelle tulee varata ennakkoon. Retki maksetaan retkipäivänä laivassa: maksutavat käteinen, yleisimmät maksukortit sekä lahjakortti.

Retkellä on säävaraus: retken tuuliraja on noin 15 m/s. Linturetken toteutuminen varmistuu alustavasti retkeä edeltävänä päivänä klo 12.45 Merisään jälkeen, ja lopullisesti retkipäivänä. Ylivoimaisella säällä retki peruuntuu, jolloin sitä ei veloiteta eikä sen peruuntumisesta makseta korvauksia.

Varauksen voi perua kuluitta 14 vrk ennen matkaa. Jos varaus perutaan, kun retkeen on kaksi viikkoa tai vähemmän, tai jos varaus jätetään kokonaan lunastamatta, varatut paikat laskutetaan täysimääräisenä.

 

Paikkavaraukset linturetkille

Varaa paikat linturetkelle helposti tästä: 

Nimi (pakollinen)

Sähköpostiosoite (pakollinen)

Puhelinnumero (pakollinen)

Valitse risteilypäivä (pakollinen).

Aikuisten lippuja (65,-/hlö), valitse lukumäärä (pakollinen). Hinta sisältää merimatkat, lintuoppaan palvelut, pullakahvit menomatkalla, lounaan Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan.

Alle 12 v. lasten lippuja (35,-/hlö), valitse lukumäärä. Hinta sisältää merimatkat, lintuoppaan palvelut, pullakahvit menomatkalla, lounaan Isossakarissa ja sisäänpääsyn majakkaan.

Risteilyn hintaan sisältyvät pullakahvit menomatkalla sekä lounas: kylmäsavukirjolohikiusausta (G, L), lohkopunajuuria ja pikkukurkkuja, Isokarinlimppua (VL), luomuruisvarrasleipää (L) ja voita (L), myös kahvi/tee. Ruokajuomina kaivovesi ja marjamehu.
Ilmoita tässä mahdolliset erikoisruokavaliot, jotka toivot huomioitavan. Kerro myös kuinka montaa henkilöä erikoisruokavalio koskee.

Olen tutustunut retken varaus-, maksu- ja peruutusehtoihin ja hyväksyn ne: (pakollinen)
Hyväksyn ehdotEn hyväksy ehtoja

Jäljennä merkkijono ja varmista, että et ole roskapostirobotti (pakollinen)
captcha

Tiedustelut ja varaukset myös sähköpostitse (info@isokari.fi) ja puhelimitse (p. 040 1866 350).

 

Linturetket tilauksesta

Järjestämme kevät-kesällä linturetkiä 6-50 hlön ryhmille tilauksesta. Retkien hinnat alkaen 65,-/hlö. Tiedustelut puhelimitse (p. 040 1866 350) ja sähköpostitse (info@isokari.fi).

 

Tervetuloa!