Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle järjestetään matkoja, tervetuloa!

Hyljesafarit Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle

Safari Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä avomerelle katsomaan ja valokuvaamaan Itämeren kookkaimpia hylkeitä, harmaahylkeitä eli halleja niiden luonnollisessa ympäristössä. Selkämeren rannikolla Uudessakaupungissa saaristomme on niin kapea nauha, että yhden päivämatkan aikana saavutamme suojaisen sisäsaariston sekä karumman rannikkovyöhykkeen lisäksi avomeren, ja vierailemme myös yhdellä saariston luonnoltaan monimuotoisimmista saarista, Isossakarissa. Isokari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon.

Hyljesafari on myös kahden majakan matka: Bongattua tulee sekä Sandbäckin majakka että Isokari, johon pääsee sisälle ja kiipeämään ylös asti.

Sandbäckin majakka

Sandbäckin majakka

Safaripäivän kulku

Hyljesafarille lähdetään Uudenkaupungin vierassatamasta. Aluksella tarjoillaan lähdön jälkeen aamukahvi pikkusuolaisen kera, ja nautitaan alkaneesta matkasta ulos merelle.

Merimatkan kesto Sandbäckille on noin 3,5 tuntia. Hyljesafarialuksella on kahvio (täydet anniskeluoikeudet), tilava aurinkokansi, sisätiloissa keskuslämmitys sekä wc-t, joten matkanteko on varsin mukavaa.

Merimatkan aikana nähdään mm. merimetsojen kolonisoimia saaria, kalasääskenpesiä linjataulujen päällä sekä Uudenkaupungin saariston kauniita maisemia. Matkalla näkyy runsaasti lintuja ja merimerkkejä, ja opastus laivamatkan aikana tutustuttaa saaristoluontoon ja saariston nähtävyyksiin.

Sandbäckin hylkeidensuojelualueella vietetään noin puoli tuntia hylkeitä katsellen. Niitä voi nähdä luodolla parhaimmillaan monta sataa yksilöä. Ne köllöttelevät luodollaan kylki kyljessä, ja vaikka osa hylkeistä molskahtaa veteen laivan lähestyessä, moni jää jatkamaan loikoilua. Vedessä vikkelät tulevat puolestaan lähemmäs laivaa katsomaan mitä on tekeillä, ja ne yleensä ympäröivät laivan. Hyvällä tuurilla päästään kuulemaan hylkeiden lauluakin! Sandbäckin luodolle ei nousta maihin, vaan hylkeiden katselu tapahtuu laivasta.

Sandbäckiltä jatketaan matkaa Isoonkariin. Sandbäck-Isokari-matkan aikana syödään lounas, joka sisältyy safarin hintaan.

Isossakarissa päästään laivasta jaloittelemaan – aikaa viettää saarella on noin 2 tuntia. Oppaan johdolla on mahdollisuus tutustua saaren luontoon ja kiivetä ylös majakkaan, tai ajan voi käyttää omatoimiseen retkeilyyn.

Paluumatkalle Isostakarista Uuteenkaupunkiin lähdetään klo 16.30, ja perillä kaupungissa ollaan klo 18.

Sandbäck

Kevään 2018 hyljesafarit Uudestakaupungista

5.5., 10.5., 11.5. ja 12.5., sekä ryhmille tilauksesta

Kesällä 2018 ei enää järjestetä avoimia yleisösafareita. Seuraavat kaikille avoimet hyljesafarit tehdään toukokuussa 2019. 

Lähtö Uudestakaupungista klo 9, paluu Uuteenkaupunkiin noin klo 18.

Hinnat:

  • aikuiset 109,-
  • lapset alle 12 v 55,-

Hinta sisältää merimatkat Uki-Sandbäck-Isokari-Uki, vierailun Sandbäckin hylkeidensuojelualueella, aamukahvin M/S Kertulla pikkusuolaisen kanssa, lounaan (kylmäsavukirjolohikiusaus, vihersalaatti, leipä, kahvi/tee/mehu) ja opastetun tutustumisen Isonkarin majakkaan.

Huomioitavaa: Hyljesafareissa on säävaraus – tuuliraja on 7-8 m/s. Safarin toteutuminen varmistuu safaria edeltävänä päivänä klo 12.45 Merisään jälkeen.

 

Varaa paikat hyljesafarille

Kevään viimeinen yleisösafari tehdään/tehtiin 12.5. Tilaussafarien tiedustelut ja varaukset sähköpostitse (info@isokari.fi) ja puhelimitse (p. 040 1866 350).

Hylkeet Sandbäckillä

Sandbäckin hylkeidensuojelualue

Hyljesafarimme on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä katsomaan ja valokuvaamaan halleja niiden luonnollisessa ympäristössä. Kaikki toiminta hyljesafareilla tähtää meriluonnon kunnioittamiseen, luonnosta oppimiseen sekä siitä nauttimiseen vastuullisella tavalla.

Södra Sandbäckin – Sandbäckin alue kuuluu valtioneuvoston asetukseen hylkeidensuojelualueista. Alue on merkitty purppuranvärisellä viivalla (suorakaide) suojelualueen karttaan.

Keskellä suojelualuetta on yksi luoto. Luoto on hallien lepokivi, ja sillä voi lepäillä kerrallaan jopa satoja halleja.

Luotoa ympäröi puolen merimailin (926 m) laajuinen, ympärivuotinen liikkumiskieltoalue (alempi ympyrä kartalla). Ylemmän ympyrän keskellä on Sandbäckin majakka. Sitäkin ympäröi liikkumiskieltoalue.

Metsähallitus on myöntänyt erikoisluvan ohjattujen hyljesafareidemme toteuttamiseen, ja lupa sallii kulun liikkumiskieltoalueelle. Hyljesafareita voidaan järjestää luvan mukaisesti 16.4.–31.10. välisenä aikana, ei kuitenkaan hylkeiden kannanlaskenta-aikana 19.5.-4.6.