Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle järjestetään matkoja, tervetuloa!

Hyljesafarit Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle

Hyljesafareita tehdään jälleen toukokuussa 2020. Safarikalenteri valmistuu tapahtumakalenterimme osana marras-joulukuussa 2019.

– – – – –

Tervetuloa hyljesafarille! Safari Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä avomerelle katsomaan ja valokuvaamaan Itämeren kookkaimpia hylkeitä, harmaahylkeitä eli halleja niiden luonnollisessa ympäristössä.

Sandbäck on yksi Suomen seitsemästä hylkeidensuojelualueesta, ja alueella on ympärivuotinen liikkumiskielto. Kieltoa valvoo Rajavartiolaitos. Metsähallitus on myöntänyt erikoisluvan näiden hyljesafarien järjestämiseen. 

Selkämeren rannikolla Uudessakaupungissa saaristomme on niin kapea nauha, että yhden päivämatkan aikana saavutamme suojaisen sisäsaariston sekä karumman rannikkovyöhykkeen lisäksi villin avomeren. Vierailemme Sandbäckin lisäksi yhdellä saariston luonnoltaan monimuotoisimmista saarista, Isossakarissa. Isokari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon.

Hyljesafari on myös kahden majakan matka: Bongattua tulee sekä Sandbäck että Isokari, johon pääsee sisälle ja kiipeämään ylös asti.

Sandbäckin majakka

Sandbäckin majakka

Safaripäivän kulku

Hyljesafarille lähdetään aamulla Uudenkaupungin vierassatamasta. Aluksella tarjoillaan lähdön jälkeen aamukahvi ja pikkupulla, ja nautitaan alkaneesta matkasta ulos merelle.

Merimatkan kesto Sandbäckille on noin 3 tuntia. Hyljesafarialuksella (M/S Kerttu) on kahvio (täydet anniskeluoikeudet), tilava aurinkokansi, sisätiloissa keskuslämmitys sekä wc-t, joten matkanteko on varsin mukavaa. Pikkukipparit pääsevät kokeilemaan laivan ohjaamista, ja aikuiset viihtyvät maisemia katsellen ja mm. luonto- ja meriaiheiseen kirjallisuuteen tutustuen.

Merimatkan aikana nähdään mm. merimetsojen kolonisoimia saaria, kalasääskenpesiä linjataulujen päällä sekä Uudenkaupungin saariston kauniita maisemia. Matkalla näkyy runsaasti lintuja ja merimerkkejä, ja opastus laivamatkan aikana tutustuttaa saaristoluontoon ja saariston nähtävyyksiin.

Sandbäckin hylkeidensuojelualueella: Vietämme Sandbäckin luodolla noin puoli tuntia hylkeitä katsellen. Niitä voi nähdä luodolla parhaimmillaan monta sataa yksilöä. Ne köllöttelevät kivellään kylki kyljessä, ja vaikka osa hylkeistä molskahtaa veteen laivan lähestyessä, moni jää jatkamaan loikoilua. Vedessä vikkelät tulevat puolestaan lähemmäs laivaa katsomaan mitä on tekeillä, ja ne yleensä ympäröivät laivan. Hyvällä tuurilla päästään kuulemaan hylkeiden lauluakin! Sandbäckin luodolle ei nousta maihin, vaan hylkeiden katselu tapahtuu laivasta.

Sandbäckiltä käännytään takaisin mantereelle päin, Isoonkariin. Sandbäck-Isokari-matkan aikana syödään lounas, joka sisältyy safarin hintaan.

Isossakarissa päästään maihin jaloittelemaan: Aikaa viettää saarella on noin 3 tuntia. Oppaan johdolla on mahdollisuus tutustua saaren luontoon ja kiivetä ylös majakkaan, mutta ajan voi käyttää omatoimiseen retkeilyynkin.

Paluumatkalle Isostakarista Uuteenkaupunkiin lähdetään klo 16.30. Paluumatkan aikana voi vielä kirjoittaa postikortteja, jotka leimataan Isonkarin omalla leimalla (ei virall. postileima) ja nauttia meritunnelmasta virvokkeiden kera. Perillä Uudessakaupungissa ollaan noin klo 18.

Sandbäck

Kevään 2019 hyljesafarit Uudestakaupungista

Lähtö Uudestakaupungista klo 9, paluu Uuteenkaupunkiin noin klo 18.

Hinnat:

  • aikuiset 109 €
  • lapset alle 12 v 55 €

Hinta sisältää merimatkat Uki-Sandbäck-Isokari-Uki, aamukahvin ja pullan M/S Kertulla, vierailun Sandbäckin hylkeidensuojelualueella, lounaan, vierailun Isonkarin saaressa ja sisäänpääsyn majakkaan.

Tervetuloa mukaan – hyljesafaripäivä saattaa olla kevään paras! 

 

Hyljesafarin varaus-, maksu- ja peruutusehdot

Paikka hyljesafarille tulee varata ennakkoon. Safari maksetaan matkapäivänä laivassa: maksutavat käteinen, yleisimmät maksukortit sekä lahjakortti.

Hyljesafareissa on säävaraus. Sandbäckille menon tuuliraja on noin 8 m/s. Safarin toteutuminen varmistuu alustavasti safaria edeltävänä päivänä klo 12.45 Merisään jälkeen, ja lopullisesti safaripäivänä. Jos Sandbäckille ei päästä kovan tuulen vuoksi, matka toteutuu Isonkarin päiväristeilynä. Hinta on tällöin 65 € (aikuiset) tai 35 € (lapset alle 12 v) per hlö, aikataulu sama (klo 9-18). Täysin ylivoimaisella säällä matka peruuntuu, jolloin sitä ei veloiteta eikä sen peruuntumisesta makseta korvauksia.

Varauksen voi perua kuluitta 14 vrk ennen matkaa. Jos varaus perutaan, kun safariin on kaksi viikkoa tai vähemmän, tai jos varaus jätetään kokonaan lunastamatta, varatut safaripaikat laskutetaan täysimääräisenä.

 

Varaa paikat hyljesafarille

Kaudella 2019 ei enää tehdä kaikille avoimia hyljesafareita. Tervetuloa Sandbäckin matkalle seuraavan kerran toukokuussa 2020! Tilaussafarien tiedustelut ja varaukset sähköpostitse (info@isokari.fi) ja puhelimitse (p. 040 1866 350).

Nimenomaan hyljesafarin sisältäviä lahjakortteja ei valitettavasti ole saatavana. Ks. www.isokari.fi/lahjakortit

Hylkeet Sandbäckillä

Sandbäckin hylkeidensuojelualue

Hyljesafarimme on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä katsomaan ja valokuvaamaan halleja niiden luonnollisessa ympäristössä. Kaikki toiminta hyljesafareilla tähtää meriluonnon kunnioittamiseen, luonnosta oppimiseen sekä siitä nauttimiseen vastuullisella tavalla.

Södra Sandbäckin – Sandbäckin alue kuuluu valtioneuvoston asetukseen hylkeidensuojelualueista. Alue on merkitty purppuranvärisellä viivalla (suorakaide) suojelualueen karttaan.

Suojelualueen eteläpuoliskolla on yksi luoto. Luoto on hallien lepokivi, ja sillä voi lepäillä kerrallaan jopa satoja halleja. Luotoa ympäröi puolen merimailin (926 m) laajuinen, ympärivuotinen liikkumiskieltoalue (alempi ympyrä kartalla). Ylemmän ympyrän keskellä on Sandbäckin majakka. Sitäkin ympäröi liikkumiskieltoalue (ylempi ympyrä kartalla).

Metsähallitus on myöntänyt erikoisluvan ohjattujen hyljesafareidemme toteuttamiseen, ja lupa sallii kulun liikkumiskieltoalueelle. Hyljesafareita voidaan järjestää luvan mukaisesti 16.4.–31.10. välisenä aikana, ei kuitenkaan hylkeiden kannanlaskenta-aikana 19.5.-4.6. Toukokuun kaikille avoimien hyljesafarien lisäksi teemme safareita ryhmille tilauksesta, ks. Ryhmän kanssa Isoonkariin.