Linturisteilyt 5. ja 6.10.

Lintuharrastajille, syksyn tunnelmoijille, majakkabongareille  

Isonkarin linturisteilyillä pääset tutustumaan Pohjanlahden korkeimpaan, vastaremontoituun majakkaan, ja sen lisäksi nauttimaan raikkaan meren kimmellyksestä ja lintujen kevätmuuton huumasta. Isonkarin nimikkolinnut riskilät aloittelevat pesintäänsä, keto-orvokit loistavat kevätauringossa, ja majakkamatkailijan mieli ja keho saavat happea ja valoa pitkän, pölyisen kaupunkitalven jälkeen.

Sinirinta, nähty useana vuonna helatorstain tienoilla Isossakarissa. Kuva: Juhani Salmi.

Risteilyt noudattelevat edellisvuosien suosittujen linturetkien reittiä ja ohjelmaa.

Menomatkan teemme Urpoisten merimetsokolonian sekä Keskikallion ruokkisaaren kautta (ei maihinnousua). Nämä risteilyt ovat hieno mahdollisuus päästä näkemään, kuulemaan ja haistamaan merimetsot lähes kosketusetäisyydeltä, merikotkankin näemme. Ruokki on useimmille vuoden- tai jopa elämänpinna.  

Isossakarissa voi retkeillä joko omatoimisesti tai oppaan johdolla entuudestaan vähemmän saarta ja sen luontoa tuntevien mukana. Ylös majakkaan pääsee kiipeämään yhdessä ryhmän kanssa.

Kevätristeilyjen ohjelma on väljä, mikä jättää mukavasti tilaa omatoimiselle retkeilylle, geokätköilylle, piknik-eväiden nauttimiselle ja vaikka kesäterassillamme istuskelulle. Kaikkien kannattaa ottaa mukaan kiikarit, ja rohkeimmat pakkaavat mukaan uimapuvut ja pyyhkeetkin.

Lokakuussa katsellaan syysmuuttoa , jätetään hiljentyneet ulkoluodot väliin ja etsitään lintuja Isokarilta. Lounas ja pullakahvit sekä pääsy majakkaan sisältyvät hintaan.

Tervetuloa mukaan – ulkosaaristo on syksyllä upea!

Mustalintuja. Kuva: Juhani Salmi.

Risteilylle lähdetään klo 9.00 Uudenkaupungin vierassatamasta, joka sijaitsee tunnelmallisella kaupunginlahdella kaupungin keskustassa. Aluksella tarjoillaan lähdön jälkeen aamupäiväkahvi ja pikkupulla (sis. hintaan), ja nautitaan alkaneesta matkasta ulos merelle.

Merimatkat taitetaan matkustaja-alus M/S Kertulla. Aluksella on väljät ja lämpimät sisätilat, mutta pukeudu säähän sopivasti, niin näet ja koet enemmän aurinkokannella! Kertulla on kahviopalvelut anniskeluoikeuksin.

Maisema muuttuu suojaisen sisäsaariston ja karumman rannikkovyöhykkeen kautta lopulta avomereksi, jonka rannattomasta horisontista löytyy ainoastaan Isokari. Matkalla näkyy runsaasti lintuja ja kalasääskienkin asuttamia merimerkkejä, ja opastus laivamatkan aikana tutustuttaa saaristoluontoon sekä saariston nähtävyyksiin. Menomatkalla Isoonkariin tehdään sightseeing-kierros Urpoisten saaren ja Keskikallion luodon kautta (ei maihinnousua). Merimatkan kesto menosuuntaan on noin 2h.

M/s Kerttu

Oppaan johdolla tehtävä kierros saarella alkaa satamasta ja päättyy kiinnostavien lintu- ja luontokohteiden kiertämisen jälkeen majakalle. Lounas tarjoillaan saaren kasarmiravintolassa, joka sijaitsee satamasta katsoen majakan suunnalla. Yhteisen risteilyohjelman jälkeen aikaa riittää vielä vaikka paljasjalkapolun kokeilemiseen, talviturkin kastamiseen ja vaikka terassikauden avaamiseen!

Omatoimisesti voi mm. geokätköillä tai keskittyä linturetkeilyyn tai haaveiluun rannattoman horisontin äärellä. Omatoimisesti retkeilevien kanssa sovitaan majakkakäynnin ja lounaan kellonajat ennakkoon.

Paluumatkalle Isostakarista Uuteenkaupunkiin lähdetään klo 16. Perillä Uudessakaupungissa ollaan noin klo 17.30 (paluumatkan kesto 1,5 h).

Risteilypäivät ja aikataulut syksyllä 2024

  • lauantai ja sunnuntai 5. ja 6.10.

Aikataulu:

  • Uusikaupunki-Isokari klo 9-10.30
  • Isokari-Uusikaupunki klo 16-17.30

Hinnat:

  • aikuiset 85 €
  • lapset alle 4-12 v. 42 €

Hinta sisältää edestakaiset merimatkat, pullakahvit menomatkalla, ammattitaitoisen lintuoppaan palvelut ja lounaan Isossakarissa sekä sisäänpääsyn majakkaan.

Huomioitavaa: Isossakarissa liikutaan epätasaisia kallioita ja polkuja pitkin, ja käveltävää satamasta majakalle ja ruokailuun on noin 1 km suuntaansa. Pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuminen ei valitettavasti onnistu saarella. Vauva- ja taaperoikäisiä varten on hyvä ottaa kantoreppu mukaan.

Tervetuloa mukaan – risteilypäivä saattaa olla kevään paras! 

Varaus- ja maksuehdot

Paikka risteilylle tulee varata ennakkoon. Risteily maksetaan matkapäivänä laivassa: maksutavat käteinen, yleisimmät maksukortit sekä lahjakortti.

Risteilyillä on säävaraus: Risteilyn tuuliraja on noin 13 m/s tuulen suunnasta riippuen. Jos risteily joudutaan perumaan sääolosuhteiden vuoksi, asiasta ilmoitetaan liput varanneille risteilyä edeltävänä päivänä. Ylivoimaisen sään sattuessa risteilyä ei veloiteta eikä sen peruuntumisesta makseta korvauksia.

Tutustuthan varaus- ja maksuehtoihimme ennen varauksen tekoa.

Varaa paikat risteilylle:
Merikaupasta: https://merikauppa.isokari.fi 

Varaukset myös puhelimitse ja sähköpostitse, p. 0401866350 ja info@isokari.fi.