Lampaat Isossakarissa

Villan- ja suolantuoksuinen elämysloma majakkasaaressa

Isoonkariin haetaan lammaspaimenia huolehtimaan saareen kesäksi tuotavien lampaiden päivittäisistä tarpeista. Lammaspaimenen/-paimenten pestistä sovitaan viikon mittaisella lammaspaimensopimuksella, ja kerrallaan paimeneen voi tulla 1-4 henkilöä. Tarjolla on 11 lammaspaimenviikkoa ajalla 30.5.-16.8.2019.

Kesän 2020 lammaspaimenviikot tulevat varattavaksi tammikuussa 2020.

Muista Suomen kansallispuistosta tuttuun lammaspaimenkonseptiin voi tutustua Metsähallituksen luontoon.fi-sivuilla. Isossakarissa lammaspaimenviikot tuottaa Sektoriloisto oy osana saaren matkailupalveluliiketoimintaa.

Lammaspaimenten tarinoita on julkaistu viime vuosina eri lehdissä ja verkkomedioissa, esim.

 

Mieletön villaterapiamiljöö

Karun kaunis avomeri

Isokari sijaitsee avomeren keskellä, joten villaterapian lisäksi saaressa pääsee nauttimaan rannattomasta horisontista sekä suolaisen meren kuohuista. Pohjanlahden korkeimman majakan, Isonkarin valo syttyy kesäiltojen hämärässäkin ohjaamaan merenkulkua.

180 hehtaaria suuren saaren lehdoista, kedoilta ja kallioilta löytää kokenutkin luonnonharrastaja runsaasti tutkittavaa. Lampaiden paimentamiselta ja luonnonhoitotöiltä jää aikaa rentoutumiseen, valokuvaamiseen, retkeilyyn ja kalasteluun. Kokonaisen viikon aikana ehtii vaikka mitä! Voit tutustua saaren kasvistoon ja linnustoon verkkosivuillamme.

Vaikka Isossakarissa on luotsiasema, kesämökkejä ja vilkasta matkailutoimintaa, saari on silti asumaton. Aika ajoin voi olla niin, että lammaspaimenet ovat ainoat ihmiset saarella.

 

Paimenten tupa

Isonkarin vanha luotsitupa

Paimenet majoittuvat Isonkarin vanhaan luotsitupaan. Vuonna 1858 rakennettu tupa palveli merenkulkua vuoteen 1965 asti, jolloin Isonkarin uusi – sekin nyt jo 50-vuotias – luotsiasema valmistui.

Luotsitupa sijaitsee sataman läheisyydessä, noin 500 m etäisyydellä Isonkarin majakasta ja lammaslaitumista. Saaren halki kävellen matkan taittaa noin 10 minuutissa.

Vanha luotsitupa on nostalgisen hyvässä kunnossa. Juoksevaa vettä ei ole, mutta juoma- ja käyttövettä tuodaan tuvalle Majakkamestarin talolta kanistereissa. Tuvassa on sähköt.

Luotsituvan pihassa on moderni ja siisti kompostoiva kuivakäymälä. Tunnelmalliseen pihasaunaan pääsee Majakkamestarin talolla, ja suojaiselle ja hiekkapohjaiselle uimarannalle on muutaman minuutin kalliohyppely.

 

Lammaspaimenten tehtävät

Lammaspaimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu lampaiden laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua. Paimenten tärkein tehtävä on pitää lampaat kesyinä, jotta syksyn tullen ne saadaan vaivatta saarelta takaisin mantereelle.

Paimenten edellytetään tekevän luonnonhoitotöitä saarella. Esimerkiksi laitumen kunnossapitoon liittyy työtä: orjanruusua on poistettava ja aitausten kunnosta on pidettävä huolta. Niitto-, raivaus- ja muihin töihin pääsee kukin taitojensa mukaan. Luonnonhoitotöissä tarvitaan kohtuullista fyysistä kuntoa ja vapaasti laiduntavien eläinten kanssa toimittaessa riittävää kokoa, mistä syystä lammaspaimenviikkojen alaikäraja on 10 vuotta.

Aiempaa kokemusta lampaiden hoidosta ei edellytetä, vaan saaren matkailupalveluhenkilökunta (Sektoriloisto oy) perehdyttää paimenet tehtäviinsä. Lammaspaimen/-paimenet toimivat Isossakarissa aina omalla vastuullaan, eikä Sektoriloisto oy esim. vakuuta paimenia. Paimenet eivät ole työsuhteessa Sektoriloistoon nähden.

 

Varattavat viikot 2019

Lammaspaimenviikko kestää aina perjantaista perjantaihin, joskin ylivoimainen sää voi aiheuttaa muutoksia meno- ja paluuaikoihin. Kesän ensimmäinen viikko alkaa säännöstä poiketen jo helatorstaina 30.5.2019, ja kesän viimeinen viikko päättyy perjantaina 16.8.2019. Viikkoja on kesällä 2019 yhteensä 11 kpl.

 1. 30.5.–7.6.2019
 2. 7.–14.6.
 3. 14.–20.6. (lyhyempi, alennushintainen viikko)
 4. 20.–28.6. (pitkä, juhannuksen sisältävä viikko)
 5. 28.6.–5.7.
 6. 5.–12.7.
 7. 12.–19.7.
 8. 19.–26.7.
 9. 26.7.–2.8.
 10. 2.–9.8.
 11. 9.–16.8.

Viikoille 1 ja 11 voi ottaa mukaan lemmikkieläimiä.

Jos varattuja lammaspaimenviikkoja vapautuu uudelleen varattavaksi, tiedotamme näistä Facebook-sivullamme @visitisokari.

 

Lammaspaimenviikon varaus-, maksu- ja peruutusehdot

Lammaspaimenviikot ovat maksullisia. Lammaspaimenviikon hinta on 600 euroa (3. vko 450,- ja 4. vko 650,-), joka perustuu vanhasta luotsituvasta perittävään vuokraan. Paimenten lukumäärä ei vaikuta viikon hintaan. Yhdelle viikolle tulee aina ainoastaan yhden seurueen henkilöitä, eli paimeneksi voi ja saa tulla vaikka yksinään. Lammaspaimenviikkojen alaikäraja on 10 vuotta.

Lammaspaimenten merikuljetukset Uudestakaupungista Isoonkariin maksavat 50 euroa/hlö meno-paluu. Omalla veneellä saapuvilta ei veloiteta merikuljetuksia, mutta satamamaksut tulee maksaa, jos venettä pitää Isonkarin satamassa. Ylivoimainen sää voi aiheuttaa muutoksia meno- ja paluuaikoihin. Ylivoimaisen sään aiheuttamia muutoksia lammaspaimenviikon kestossa ei huomioida hinnanalennuksin muttei myöskään hinnankorotuksin.

Tammikuun varaukset: Lammaspaimenviikon hinta sekä paimenten merikuljetukset laskutetaan kokonaisuudessaan eräpäivällä 11.2.2019. Mikäli lammaspaimenviikkoa ei makseta eräpäivään mennessä, varaus raukeaa.

Jos lammaspaimenviikko perutaan, kun sen alkuun on enemmän kuin 30 päivää, peritään 20 euron käsittelykulu. Jos viikko perutaan, kun sen alkuun on enintään 30 päivää ja vähintään 14 päivää, peritään 20 euron käsittelykulu ja lisäksi peruutuskuluna 50 % viikon hinnasta. Jos viikko perutaan, kun sen alkuun on alle 14 päivää, koko viikon hinta pidätetään peruutuskuluna. Lammaspaimenilla ei ole oikeutta siirtää tai vuokrata lammaspaimenviikkoa edelleen kolmannelle osapuolelle.

 

Tiedustelut ja varaukset

– – – 21.1.2019: Haku lammaspaimeneksi on päättynyt, ja kaikki kesän lammaspaimenviikot on varattu. Lammaspaimenviikkoa hakeneisiin ollaan yhteydessä sähköpostitse. Myöhemmin mahdollisesti vapautuvista viikoista tiedotamme Facebook-sivumme @visitisokari kautta.

Muut matkailupalvelumme: Voit tutustua matkailupalveluihimme, lähettää tarjouspyynnön tai ottaa yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse: info@isokari.fi, p. 040 1866 350

 

Ps.

Villan- ja suolantuoksuiselle elämyslomalle pääsee myös siten, että majoittuu Isonkarin kesähotelliin yhdeksi tai useammaksi yöksi. Lampaita pääsee kyllä rapsuttamaan, vaikka ei olisikaan varsinainen lammaspaimen. Lämpimästi tervetuloa!