Lampaat Isossakarissa

Villan- ja suolantuoksuinen elämysloma majakkasaaressa

Isoonkariin haetaan lammaspaimenia huolehtimaan saareen kesäksi tuotavien lampaiden päivittäisistä tarpeista. Lammaspaimenen/-paimenten pestistä sovitaan viikon mittaisella lammaspaimensopimuksella, ja kerrallaan paimeneen voi tulla 1-4 henkilöä. Tarjolla on 12 lammaspaimenviikkoa ajalla 25.5.-17.8.2018.

Jos varattuja lammaspaimenviikkoja vapautuu uudelleen varattavaksi, tiedotamme näistä Facebook-sivullamme @visitisokari.

Lampaat ja lammaspaimenet

Muista Suomen kansallispuistosta tuttuun lammaspaimenkonseptiin voi tutustua Metsähallituksen luontoon.fi-sivuilla. Isossakarissa lammaspaimenviikot tuottaa yrittäjä osana saaren matkailupalveluliiketoimintaa.

Lammaspaimenten tarinoita on julkaistu viime vuosina eri lehdissä ja verkkomedioissa, esim.

 

Mieletön villaterapiamiljöö

Karun kaunis avomeri

Isokari sijaitsee avomeren keskellä, joten villaterapian lisäksi saaressa pääsee nauttimaan rannattomasta horisontista sekä suolaisen meren kuohuista. Pohjanlahden korkeimman majakan, Isonkarin valo syttyy kesäiltojen hämärässäkin ohjaamaan merenkulkua.

180 hehtaaria suuren saaren lehdoista, kedoilta ja kallioilta löytää kokenutkin luonnonharrastaja runsaasti tutkittavaa. Lampaiden paimentamiselta ja luonnonhoitotöiltä jää aikaa rentoutumiseen, valokuvaamiseen, retkeilyyn ja kalasteluun. Kokonaisen viikon aikana ehtii vaikka mitä!

Vaikka Isossakarissa on luotsiasema, kesämökkejä ja vilkasta matkailutoimintaa, saari on silti asumaton. Aika ajoin voi olla niin, että lammaspaimenet ovat ainoat ihmiset saarella.

 

Paimenten tupa

Isonkarin vanha luotsitupa

Paimenet majoittuvat Isonkarin vanhaan luotsitupaan. Vuonna 1858 rakennettu tupa palveli merenkulkua vuoteen 1965 asti, jolloin Isonkarin uusi – sekin nyt jo 50-vuotias – luotsiasema valmistui.

Luotsitupa sijaitsee sataman läheisyydessä, noin 500 m etäisyydellä Isonkarin majakasta ja lammaslaitumista. Saaren halki kävellen matkan taittaa noin 10 minuutissa.

Vanha luotsitupa on nostalgisen hyvässä kunnossa. Juoksevaa vettä ei ole, mutta juoma- ja käyttövettä tuodaan tuvalle Majakkamestarin talolta kanistereissa. Tiskit hoituvat pihan pesupaikalla. Tuvassa on sähköt.

Luotsituvan pihassa on moderni ja siisti kompostoiva kuivakäymälä. Tunnelmalliseen pihasaunaan pääsee Majakkamestarin talolla (kolme tunnin saunavuoroa per viikko, lisävuoroja saatavana lisämaksusta). Suojaiselle ja hiekkapohjaiselle uimarannalle on muutaman minuutin kalliohyppely.

 

Lammaspaimenten tehtävät

Lampaat laiduntavat Isonkarin majakan ympäristössä ja/tai saaren eteläosan kesällä 2016 perustetulla, uudella laitumella. Lammaspaimenten päivittäisiin askareisiin kuuluu lampaiden laskemista, niiden hyvinvoinnin silmälläpitoa ja veden vaihtamista sekä tietenkin rajaton määrä hellimistä ja rapsuttelua. Paimenten tärkein tehtävä on pitää lampaat kesyinä, jotta syksyn tullen ne saadaan vaivatta saarelta takaisin mantereelle.

Paimenten edellytetään tekevän luonnonhoitotöitä saarella. Esimerkiksi laitumen kunnossapitoon liittyy työtä: orjanruusua on poistettava ja aitausten kunnosta on pidettävä huolta. Niitto-, raivaus- ja muihin töihin pääsee kukin taitojensa mukaan.

Aiempaa kokemusta lampaiden hoidosta ei tarvita, vaan Isonkarin majakan henkilökunta perehdyttää paimenet tehtäviinsä.

 

Lammaspaimenviikon hinta, varaus- ja maksuehdot

Lammaspaimenviikot ovat maksullisia. Lammaspaimenviikon hinta on 600 euroa, joka perustuu vanhasta luotsituvasta perittävään vuokraan. Paimenten lukumäärä ei vaikuta viikon hintaan. Yhdelle viikolle tulee aina ainoastaan yhden seurueen henkilöitä, eli paimeneksi voi ja saa tulla vaikka ihan yksinään.

Lammaspaimenten merikuljetukset Uudestakaupungista Isoonkariin maksavat 50 euroa/hlö meno-paluu. Omalla veneellä saapuvilta ei luonnollisestikaan veloiteta merikuljetuksia, mutta satamamaksut tulee maksaa, jos venettä pitää Isonkarin satamassa.

Lammaspaimenviikon hinta laskutetaan kokonaisuudessaan viikon varaamisen yhteydessä, ja varaus on voimassa maksun jälkeen. Laskun eräpäivä on 14 vrk varauspäivästä. Mikäli laskua ei makseta eräpäivään mennessä, varaus raukeaa.

Jos lammaspaimenviikko peruutetaan, kun viikon alkuun on enemmän kuin 30 päivää, peritään 20 euron käsittelykulu. Jos viikko peruutetaan, kun viikon alkuun on enintään 30 päivää ja vähintään 14 päivää, peritään 20 euron käsittelykulu ja lisäksi peruutuskuluna 50 % viikon hinnasta. Kun viikkoon on alle 14 päivää, koko viikon hinta pidätetään peruutuskuluna.

 

Varattavat viikot 2018

Jos varattuja lammaspaimenviikkoja vapautuu uudelleen varattavaksi, tiedotamme näistä Facebook-sivullamme @visitisokari.

Lammaspaimenviikko kestää aina perjantaista perjantaihin. Kesän ensimmäinen viikko alkaa perjantaina 25.5.2018 ja kesän viimeinen viikko päättyy perjantaina 17.8.2018. Viikkoja on kesällä 2018 yhteensä 12 kpl.

Viikot ja varaustilanne 29.7.2018 klo 14: 

 1. 25.5.–1.6.2018 – varattu
 2. 1.–8.6. – varattu
 3. 8.–15.6. – varattu
 4. 15.–21.6. (lyhyempi, alennushintainen viikko, alehinta 450,-) – varattu
 5. 21.–29.6. (pitkä, juhannuksen sisältävä viikko, hinta 650,-) – varattu
 6. 29.6.–6.7. – varattu
 7. 6.–13.7. – varattu
 8. 13.–20.7. – varattu
 9. 20.–27.7. – varattu
 10. 27.7.–3.8. – varattu
 11. 3.–10.8. – varattu
 12. 10.–17.8. – vapaa

Viikoille 1-2 ja 12 voi ottaa mukaan lemmikkieläimiä.

Jos varattuja lammaspaimenviikkoja vapautuu uudelleen varattavaksi, tiedotamme näistä Facebook-sivullamme @visitisokari.

 

Tiedustelut ja varaukset

 • Puhelimitse p. 040 1866 350
 • Sähköpostitse info@isokari.fi

 

Ps.

Villan- ja suolantuoksuiselle elämyslomalle pääsee myös siten, että majoittuu Isonkarin kesähotelliin yhdeksi tai useammaksi yöksi. Lampaita pääsee kyllä rapsuttamaan, vaikka ei olisikaan varsinainen lammaspaimen. Lämpimästi tervetuloa!