Sandbäckin majakka ja hylkeidensuojelualue

Sandbäckin majakka sijaitsee eteläisellä Selkämerellä, Isostakarista länteen / länsi-luoteeseen. Majakka on rakennettu teräsbetonista, ja se valmistui alun perin kaasukäyttöiseksi loistoksi vuonna 1963.

Loisto peruskorjattiin 1980-luvun alussa. Siihen lisättiin tutkaheijastimet ja tutkamajakka (racon), ja sen yläosaan rakennettiin helikopteritasanne. Valolaite vaihdettiin aurinkokäyttöiseksi, ja muutostöiden jälkeen 12,8 metriä korkean loiston status turvalaiterekisterissä vaihdettiin loistosta merimajakaksi.

Sandbäckin majakka on ns. pohjamajakka. Se on rakennettu vedenalaiselle kallioriutalle, eikä sen luona ole pientäkään luotoa tai saarta. Majakalle olisi hyvin vaikea päästä veneellä: Sään täytyisi olla käytännössä täysin tuuleton ja mainingin olematonta, jotta kiinnittyminen majakkatorniin onnistuisi. Majakka sijaitsee kuitenkin Södra Sandbäckin – Sandbäckin hylkeidensuojelualueella, jolla on ympärivuotinen veneilykielto.

Sandbäckin hylkeidensuojelualue

Södra Sandbäckin – Sandbäckin alue kuuluu valtioneuvoston asetukseen hylkeidensuojelualueista. Alue on merkitty purppuranvärisellä viivalla (suorakaide) suojelualueen karttaan.

Suojelualueen eteläpuoliskolla on yksi luoto. Luoto on hallien lepokivi, ja sillä voi lepäillä kerrallaan jopa satoja halleja. Luotoa ympäröi puolen merimailin (926 m) laajuinen, ympärivuotinen liikkumiskieltoalue (alempi ympyrä kartalla). Ylemmän ympyrän keskellä on Sandbäckin majakka. Sitäkin ympäröi liikkumiskieltoalue (ylempi ympyrä kartalla).

Sektoriloisto oy:lla on Metsähallituksen myöntämä erikoislupa veneilyyn Sandbäckin hylkeidensuojelualueella. Sandbäckin majakan pääsee näkemään hyljesafarin yhteydessä, ja majakalle tehdään vuosittain muutamia tilausmatkoja.

Lisätietoa ja tiedustelut: sähköpostitse info@isokari.fi, p. 040 1866 350. Voit myös lähettää tarjouspyynnön verkkosivujemme kautta.